Reyes Magos – Driekoningen

Bij ons is Driekoningen een beetje een nakomertje. Zo’n aanhangsel dat een beetje achter de feestdagen aanhobbelt. In het zuiden van het land willen er nog wel eens wat kinderen met lampionnetjes langskomen om al zingend wat snoep op te halen.  En na 6 januari moet de kerstboom dan toch echt wel zijn opgeruimd.

 

In Spanje en Latijns –Amerika ligt dat heel anders! Daar is 6 januari een officiële feestdag. En vooral in Spanje en Mexico  is er voor de drie wijzen uit het Oosten een hoofdrol weggelegd. Op 5 januari rijden Gáspar, Melchor y Baltasar in ‘La Cabalgata’ (een grote optocht), de stad in en brengen cadeautjes mee voor alle zoete kindertjes. Die staan te trappelen in het publiek om hun verlanglijst aan de koningen te overhandigen en de rondgestrooide snoepjes op te vangen. De nationale televisie doet verslag.  Die avond zetten de kinderen hun schoen, met daarin wat te snoepen voor de koningen en wat hooi voor de kameel.  En als het een beetje meezit, vinden ze dan de volgende ochtend cadeautjes naast hun schoen.  Gelukkig hebben ze op 6 januari de hele dag vrij om ermee te spelen!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0