La comida - Het eten

 ¡Ya hemos empezado! - We zijn weer begonnen! En voor de cursisten van 1.2 betekent dit dat we ons op la comida ­ (het eten) gaan storten. ¡Qué bueno!

Dit is altijd een van de favoriete onderwerpen, want met eten hebben we allemaal een connectie. En in elke Nederlandse stad vind je wel een restaurant dat Spaanse tapas of Mexicaanse tacos serveert. Spanjaarden vinden eten erg belangrijk en besteden er vaak veel tijd en aandacht aan. Door de dagindeling kennen ze nogal wat eetmomenten, zodat je soms de indruk krijgt dat ze de hele dag aan het eten zijn.

El desayuno (het ontbijt)  is naar Nederlandse begrippen nogal karig.  Meestal café en iets zoets, maar dat kan per regio verschillen.

El almuerzo betekent zowel “lunch” als een tweede ontbijtje halverwege de ochtend om op de been te blijven tot de échte lunch – el almuerzo o la comida. Die wordt immers pas vanaf  een uur of 1 genuttigd. Dat is dan meteen de hoofdmaaltijd van die dag.  Hier neemt men de tijd voor en dat leidt dan tot de onvermijdelijke siesta. Want na stevig tafelen moet je even bijkomen voordat je weer aan de slag gaat. La merienda  is een tussendoortje om op de been te blijven tot de avondmaaltijd, la cena. Daarvoor moeten ze ook wel even geduld hebben tot een uur of 9 of 10 ’s avonds. Dit is, net als de lunch, een warme maaltijd, maar dan wel een lichtere versie.  Als je in Spanje dus om acht uur ’s avonds een restaurant binnenstapt, heb je daarom grote kans dat de keuken nog niet open is.

Onze tip: Volg het ritme van de Spanjaarden. Ga ’s middags lekker eten. Vooral op doordeweekse dagen hebben veel bars en restaurants een voordelig menú del día. Altijd vers en als er veel locals zitten te smikkelen, zit het met de kwaliteit wel snor. Daarna even lanterfanten ten behoeve van een goede spijsvertering – want daar dient de siesta voor – en je bent tegelijk met de Spanjaarden klaar voor om aan la tarde te beginnen.

Let op: deze dagindeling geldt voor Spanje. Veel landen in Latijns-Amerika hebben een ander klimaat  en daardoor een heel andere dagindeling!

Hoewel de klassieke gerechten nog steeds hoog in het vaandel staan, is ook in Spanje het fast food doorgedrongen. Wél met een Spaanse naam:  la comida rápida.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0