Norma Guevara Vidal
"Buenos días! Soy Norma, soy de Perú y soy profesora de español. Y tú?" 

In haar thuisland Peru begon Norma in 1996 als docente Spaans bij taalschool Amauta in toeristenstad Cusco (nabij Machu Picchu). Ze werd hier uiteindelijk coördinator van een groep van ruim 20 leraren en richtte samen met haar Nederlandse man in 2008 een eigen taalschool, Mundo Antiguo Spanish School,  op. Beide taalscholen werden bezocht door internationale klanten met zeer diverse achtergronden: het ging om mensen die de taal beroepsmatig nodig hadden en zich er in een Spaanstalig land volledig op wilden richten, studenten die zich voorbereidden op een officieel staatsexamen, maar vooral ook om backpackers die zich zonder voorkennis in een relatief korte periode de taal in zekere mate machtig wilden maken.

Medio 2016 verhuisde ze naar Nederland. Nadat Norma haar Nederlandse Inburgeringsexamen had afgerond, besloot ze zich verder te formaliseren. Daartoe volgde ze 3 cursussen Docent Spaans als vreemde taal van het Instituto Cervantes te Utrecht. Uiteindelijk werd ze door Cervantes als leraar aangesteld en ging ze ook aan de slag bij QueBueno. Eind vroeg haar voormalige baas of ze de taalschool over wilde nemen.  Norma is dol op de interactie met haar studenten, en daar ligt ook haar kracht in het lesgeven. Tijdens haar lessen is ze pragmatisch en proactief:

“Het is voor de meeste studenten het belangrijkste dat ze binnen afzienbare tijd op het eigen niveau een gesprek in het Spaans kunnen voeren, zonder al te verstrikt te raken in de zeer omvangrijke grammatica. In mijn lessen leg ik daar dus de nadruk op. We doen zo veel mogelijk in het Spaans: als je wilt leren zwemmen, zul je ook in het water moeten springen. Je zult zien dat je zo sneller dan je denkt een woordje Spaans kunt spreken!”


Caroline Bergwerf

Docente en taaltrainer Spaans

¡Hola! Ik ben Caroline Bergwerf-Lambeck, beëdigd vertaalster en docente Spaans. Spaans is een prachtige taal, die toegang geeft tot een heel rijke cultuur. De kennismaking daarmee heeft mijn leven verrijkt, en dat gun ik iedereen. Aan het lesgeven beleef ik dan ook net zoveel plezier als mijn cursisten. Spaans is een taal waarbij vooral in de beginfase de vorderingen goed merkbaar zijn. Bovendien zijn de nieuwe lesmethodes lekker interactief. Zo vliegen de lessen voorbij!

Opleiding en ervaring
Na het afronden van de vertalersopleiding aan het HIVT te Antwerpen, heb ik een aantal jaren lesgegeven en vertaald voor diverse taleninstituten. Ik kwam bij een internationaal bedrijf terecht, waarvoor ik eerst in Nederland, vervolgens in Canada en uiteindelijk in Madrid heb gewerkt. De vrijheid trok echter, en uiteindelijk heb ik me in Nederland gevestigd als freelance vertaalster. Het lesgeven bleef echter trekken. Ik besloot dus eerst te zorgen voor een didactische achtergrond en volgde de opleiding Taaltrainer aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Taalschool in Vlijmen
In Vlijmen heb ik met veel plezier een aantal cursussen Spaans voor beginners gegeven. Toen ik uit Vlijmen vertrok, heeft een collega daar het stokje overgenomen. Inmiddels woon ik alweer een paar jaar in Breda. Als beëdigd vertaalster Spaans ben ik natuurlijk dagelijks met de Spaanse taal bezig, maar ik miste het lesgeven. Onder de naam QueBueno heb ik dat daarom weer opgepikt.

Ervaring met land en cultuur
Tijdens mijn studie heb ik 2 maanden als ‘kanguru’ (au-pair) gewerkt in Barcelona. Ik heb een jaar lang gewoond en gewerkt in Madrid. Verder heb ik in mijn reizen Ecuador, Cuba, Mexico en Peru aangedaan. Ook keer ik nog regelmatig terug naar Spanje voor een kort bezoek aan mijn Spaanse vrienden voor het leven of een langer verblijf, wanneer het werk het toelaat. Door mijn werk als beëdigd vertaalster Spaans, ben ik dagelijks bezig met de Spaanse taal.

Spaanstalige artiesten
Daarnaast ben ik 6 jaar redacteur van een online magazine over latin taal- en cultuur (www.latin-magazine.com) geweest. Hiervoor nam ik het merendeel van de interviews met (internationale) Spaanstalige artiesten voor mijn rekening. Zo heb ik al heel wat beroemde artiesten ontmoet, zoals Juan Luis Guerra, Manolito Simonet, Issac Delgado, Elito Revé, Buena Vista Social Club, Oscar D'Leon, Mayito en zelfs, via een bevriend radiostation, Gloria Estefan (zie onderstaande foto).